A PROGRAMRÓL

A SCIndikátor az ország első tudománykommunikációs mentorprogramja, amely fiatal kutatókat támogat kommunikációs készségeik fejlesztésében.

A kutatóknak világszerte igényük van a tudomány kommunikációjára a laikus közönség felé, amivel igyekeznek eloszlatni azokat az előítéleteket, miszerint a tudósok csak “szenvedélyes, szórakozott különcök fehér köpenyben, akik fura dolgokat művelnek”. Ezzel a céllal indult 2016-ban a SCIndikátor.

A mentorprogramra azok az alap-, mesterszakos és doktorandusz hallgatók jelentkezhetnek, akik STEM (természettudományos, informatikai, mérnöki, illetve matematikai) területen kutatnak vagy terveznek kutatni és szeretnének magabiztos előadókká válni. Az ingyenes képzés során személyre szabott mentorálás és csoportos tréningek segítik a benne résztvevőket.

ÍGY ÉPÜL FEL A PROGRAM

A SCIndikátor program során a szakmai zsűri által kiválasztottak mentoroktól, profi előadóktól és szakemberektől tanulhatnak. A tréningeken nemcsak a kommunikációval foglalkoznak, megtudhatják azt is, hogyan kerül a kutatási eredmény a sajtóba, de olyan workshopon is részt vesznek, ahol megtanulhatják a helyes légzéstechnikát, vagy hogy hogyan lehet leküzdeni az izgulást.

A mentorprogram végén a döntősök az improvizáció, történetmesélés, előadás- és beszédtechnika fejlesztésével képesek lesznek közérthetően és szórakoztatóan bemutatni kutatásukat, technológiai szenvedélyüket a nagyközönség és a szakmai zsűri előtt.

Találkozz velük élőben a döntőn!

MENTOROK

ZSIROS LÁSZLÓ RÓBERT

Tudománykommunikációs szakember, a Szertár alapítója

„A profi geek bárkit képes ámulatba ejteni!”

Fekete öves tudománykommunikációs szakember, a több mint 28 ezres követő táborral rendelkező Szertár alapítója. Laci Európa-szerte tart ismeretterjesztő előadásokat, a legnépszerűbb magyar tudományos podcast készítője, tudja, mitől döglik a közönség, és ezt veled is megosztja. 

              

KRASZKÓ ZITA

Improvizációs tréner, színész és műsorvezető

„A Hepp! színház & tréning a boldog bukás iskolája. Improvizációs színészként ezt tanuljuk és tanítjuk.”

Zita szuperképessége, hogy segít megtalálni és elmélyülni a saját, egyedi előadói stílusodban. Ha szeretnél magabiztos előadóvá válni, aki képes hitelesen és érthetően kommunikálni, akkor jelentkezz a SCIndikátorba és tanuld meg ezt Zitával! 

      

ORLAI BALÁZS

Designer és design stratégia tervező

„Abban segítek Neked, hogyan mondj el bonyolult dolgokat egyszerűen.”

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Tárgyalkotó Tanszékének tanára. Balázs nemcsak a stratégia alkotásban, de a kivitelezésben is otthon van. Utálja a fizikát, az általános iskolát pedig végig unatkozta. Mutasd meg Balázsnak a STEM szépségeit, jelentkezz a SCIndikátorba!

STÖCKERT GÁBOR

Az index.hu tech és tudomány rovatának vezetője

„Hogyan lehet a laikusnak eladni az eladhatatlannak hitt kutatási témákat?”

Stöki nemcsak azt tudja hogyan, de azt is, hogy miért kattint a közönség egy cikkre. A programozói pályát újságíróra cserélte, elnyerte többek közt az Akadémiai Újságíró Díjat és a Minőségi Újságírásért díjat.

        

A SZERVEZŐ

A program szervezője a Nature-díjas Nők a Tudományban Egyesület (NaTE).

A SCIndikátor azoknak a kutatóknak segít, akik különböző tudományos felismerések hiteles és pontos forrásai. A szakmájukban eredményes fiatalok a képzés végére készen állnak arra, hogy közérthetően és szórakoztatóan mutassák be tudományos szenvedélyeiket. Elkötelezettek vagyunk azért, hogy a tudomány kijusson a tantermek falain kívül és megmutassa, hogy mennyire izgalmas lehet.”

Szigeti Fanni, a programot szervező Nők a Tudományban Egyesület ügyvezetője.

A Nők a Tudományban Egyesület független nonprofit szervezet, amely 2008-ban indult el azzal a céllal, hogy Magyarországon is legyen olyan egyesület, amely azért dolgozik, hogy a tudományos területeken kizárólag a szakmai kompetenciák döntsenek arról, hogy kik válnak elismertté.