A PROGRAMRÓL

A SCIndikátor az ország első tudománykommunikációs mentorprogramja, amely fiatal kutatókat támogat kommunikációs készségeik fejlesztésében.

A kutatóknak világszerte igényük van a tudomány kommunikációjára a laikus közönség felé, amivel igyekeznek eloszlatni azokat az előítéleteket, miszerint a tudósok csak “szenvedélyes, szórakozott különcök fehér köpenyben, akik fura dolgokat művelnek”. Ezzel a céllal indult 2016-ban a SCIndikátor.

A mentorprogramra azok 18-35 éves fiatalok jelentkezhetnek, akik STEM (természettudományos, informatikai, mérnöki, illetve matematikai) területen tanulnak, dolgoznak, kutatnak vagy terveznek kutatni és szeretnének magabiztos előadókká válni. Az ingyenes képzés során személyre szabott mentorálás és csoportos tréningek segítik a benne résztvevőket.

ÍGY ÉPÜL FEL A PROGRAM

A SCIndikátor program során a szakmai zsűri által kiválasztottak mentoroktól, profi előadóktól és szakemberektől tanulhatnak. A tréningeken nemcsak a kommunikációval foglalkoznak, megtudhatják azt is, hogyan kerül a kutatási eredmény a sajtóba, de olyan workshopon is részt vesznek, ahol megtanulhatják a helyes légzéstechnikát, vagy hogy hogyan lehet leküzdeni az izgulást.

Célunk olyan kommunikációs eszközöket a kezedbe adni, melyekkel közérthetően és szórakoztatóan tudsz beszélni tudományos szenvedélyedről.

A mentorprogram végén a döntősök az improvizáció, történetmesélés, előadás- és beszédtechnika fejlesztésével képesek lesznek közérthetően és szórakoztatóan bemutatni kutatásukat, technológiai szenvedélyüket a nagyközönség és a szakmai zsűri előtt.

MENTOROK

CSEPELYI ADRIENN

Újságíró, műsorvezető

„A tartalom a legfontosabb. Mi segítünk, hogy a forma is meglegyen hozzá.”

Junior Prima- és Népszabadság-díjas újságíró, a Klubrádióban saját popkulturális műsort vezet Popfilter címmel. Jelenleg a WMN és a Recorder magazin állandó szerzője, korábban a Népszabadság munkatársa és a Népszava kulturális rovatának vezetője. 2018-ban megjelent első, Belemenés című regénye a Margó Díj tízes shortlistjére került. A Komlósi Oktatási Stúdióban tanít újságírást és self-brandinget – ez utóbbit kiemelkedően fontosnak tartja a mai hektikus médiavilágban.

   

KRASZKÓ ZITA

Improvizációs tréner, színész és műsorvezető

„A Hepp! színház & tréning a boldog bukás iskolája. Improvizációs színészként ezt tanuljuk és tanítjuk.”

Zita szuperképessége, hogy segít megtalálni és elmélyülni a saját, egyedi előadói stílusodban. Ha szeretnél magabiztos előadóvá válni, aki képes hitelesen és érthetően kommunikálni, akkor jelentkezz a SCIndikátorba és tanuld meg ezt Zitával! 

      

ORLAI BALÁZS

Designer és design stratégia tervező

„Abban segítek Neked, hogyan mondj el bonyolult dolgokat egyszerűen.”

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Tárgyalkotó Tanszékének tanára. Balázs nemcsak a stratégia alkotásban, de a kivitelezésben is otthon van. Utálja a fizikát, az általános iskolát pedig végig unatkozta. Mutasd meg Balázsnak a STEM szépségeit, jelentkezz a SCIndikátorba!

MANN DÁNIEL

Üzleti coach, A Grund társalapítója

„Céljaink eléréséhez fontos, hogy ne csak az idővel tanuljunk meg gazdálkodni, hanem a gondolataink között is rendet kell tegyünk!”

Már 2016-ban mentorként csatlakozott a SCIndikátorhoz. Tizenhat éves kora óta dolgozik nyelvtanárként, műsorvezetőként, majd trénerként. Szenvedélye a tiszta kommunikáció, átlátható üzleti adminisztráció,  a szervezetfejlesztés, a városi környezet és az emberi kapcsolatok fenntarthatósága. Lehet vele beszélgetni mitológiáról, sportról, művészetről, közösségekről vagy bármi másról, ami valóban érdekel.

A SZERVEZŐ

A program szervezője a Nature-díjas Nők a Tudományban Egyesület (NaTE).

A SCIndikátor azoknak a kutatóknak segít, akik különböző tudományos felismerések hiteles és pontos forrásai. A szakmájukban eredményes fiatalok a képzés végére készen állnak arra, hogy közérthetően és szórakoztatóan mutassák be tudományos szenvedélyeiket. Elkötelezettek vagyunk azért, hogy a tudomány kijusson a tantermek falain kívül és megmutassa, hogy mennyire izgalmas lehet.”

Szigeti Fanni, a programot szervező Nők a Tudományban Egyesület ügyvezetője.

A Nők a Tudományban Egyesület független nonprofit szervezet, amely 2008-ban indult el azzal a céllal, hogy Magyarországon is legyen olyan egyesület, amely azért dolgozik, hogy a tudományos területeken kizárólag a szakmai kompetenciák döntsenek arról, hogy kik válnak elismertté.