SCINDIKÁTOR 2020

DÖNTŐSÖK

Bajcsi Áron

Eötvös Loránd Tudományegyetem, PhD

Szakterület: Polimerkémia a fenntarthatóság jegyében

Áron lételeme az ismereteinek a bővítése, legyen szó pszichológiáról vagy reaktorkémiáról. Motivációja a kíváncsiságából és a kémia iránti szeretetéből fakad. Munkájának legfontosabb eleme a fenntarthatóság: azon dolgozik, hogy egyes termékek akár többször is felhasználhatóak legyenek, vagy épp egy másik projektjében a meglévő polimerek/műanyagok újrahasznosítását kutatja.

Bereczki Anna

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, BSc

Szakterület: Precíziós mezőgazdaság

Anna, vagy ahogy Ő szereti, Barack, csapatával egy olyan digitalizált csapda családot fejleszt, amivel előrejelezhetik a különböző kártevők rajzását, ezzel segítve a gazdákat, hogy a megfelelő időben tudjanak hatékonyan védekezni ellenük. Motivációját abból meríti, hogy a befektetett munkájával valós problémákat oldhat meg, mely jobbá, könnyebbé teheti sokak életét.

Bodor Zsanett

Szent István Egyetem, PhD

Szakterület: Táplálkozás- és élelmiszertudomány

Zsanett öt éve foglalkozik a mézek eredetvizsgálatával és hamisítási eljárásainak, túlmelegítésének azonosításával. Kutatásaiban arra keresi a választ, hogy a rendelkezésünkre álló gyors módszerek, úgy mint elektronikus nyelv és közeli infravörös spektroszkópia, milyen hatékonysággal képesek azonosítani a botanikai és földrajzi eredetet, valamint kimutatni a különböző hamisítási módszereket.

Csorba Zsóka

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, BSc

Szakterület: Kémiai biológia, célzott hatóanyag leadás

Zsóka kutatása a célzott hatóanyagleadás vizsgálatával a rákos megbetegedések gyógyszeres kezelésében hozhat fejlődést. Munkája során olyan rákellenes hatóanyagokat vizsgál, melyeket csupán a rákos sejtek képesek felvenni (tehát az egészségesek nem), és ezek kizárólag bizonyos hullámhosszú fény hatására szabadulnak fel. Kutatásával szeretne visszaadni a világnak, motiválja az, hogy olyan projektben vehet részt, mely szebbé teheti a világot.

Csordás Ilona Barbara

Semmelweis Egyetem, BSc

Szakterület: Sugáregészségtan

Ilona végzős népegészségügyi ellenőr hallgató. Ez azonban ne tévesszen meg senkit: célja nem a hibák hangsúlyozása, hanem a problémás területek fejlesztése! Kutatása során az ionizáló sugárzás és az élő szervezetek kapcsolatát figyeli meg, azt vizsgálja, hogy ezeknek a sugárzásoknak a hatására milyen változások mennek végbe a sejtekben, illetve a sejtek hogyan adják tovább egymásnak ezeket a változásokat.

Deichler Anna

TU Delft, MSc

Szakterület: Robotika, irányítástechnika

Annát az automatizálás és a mesterséges intelligencián alapuló robotok izgatják. Hisz abban, hogy a széleskörű robotizálás segít a munkakörülmények és a munka minőségének javításában, hiszen a jelenleg emberek által végzett repetitív és veszélyes munkák kiválthatóak lesznek. A nagy kérdés azonban: a gyártósorok fix berendezéseivel szemben az emberek közt dolgozó robotok hogyan tanulnak meg a sok bizonytalan tényező közt eligazodni? Ezt kutatja Anna a holland TU Delft végzett hallgatójaként.

Erdős Sándor

Semmelweis Egyetem, MSc

Szakterület: Digitális egészségügy, VR

Sándor célja, hogy a technológiát ötvözze az egészségüggyel, leendő hivatásával, ezért az egyetem mellett megalapította az Onco VR projektet, mely a tartósan kórházban fekvő gyermekek életét hivatott színesíteni VR technológia segítségével. Az Onco VR speciális program lehetővé teszi, hogy a gyermekek a virtuális világban felvegyék a harcot a betegséggel, ezzel támogatva a mentális állapotukat és javítva kórházi életminőségüket.

Keszte Szilvia

Szent István Egyetem, PhD

Szakterület: Populációgenetika

Szilvi genetikai diverzitás vizsgálatokat végez természetesvízi halállományokon. Szívügye a természetvédelem és hiszi, hogy a biodiverzitás fenntartásának kulcsa a génmegőrzés, lehetőséget biztosít a természet számára megőrizni, azt ami kézzel/hálóval/bottal fogható. Jelmondata szerint, ha bedobják a mély vízbe, nem ijed meg, inkább megtanul úszni.

Papp Benjamin

Szegedi Tudományegyetem, PhD

Szakterület: Tumorimmunológia, bioinformatika

A 21. század egyik legnagyobb vívmánya az adat. Benjamin a szegedi Bőrgyógyászati Klinikán a különféle tudományos jelentőségű adatbázisokat és a legmodernebb bioinformatikai eszközöket felhasználva kutatja szervezetünk immunrendszerét, és annak kapcsolatát a rákkal. Hisz abban, hogy ha a megfelelő eszközökkel és szakértelemmel nyúlunk a rendelkezésünkre álló adatokhoz, választ kaphatunk számos kérdésre, például hogy gyógyítsuk a rákot.

Réthi-Nagy Zsuzsánna

Szegedi Tudományegyetem, PhD

Szakterület: Irányított fehérjebontás, homeosztázis

Zsuzsánna kutatásait a Szegedi Biológiai Kutatóközpont Lendület Sejtciklus Szabályozás Csoportjában végzi, ahol az irányított fehérjebontást tanulmányozza, melyek rendellenes működése olyan súlyos betegségek kialakulásához vezethet, mint a Parkinson kór vagy a rák. Példaképe a világhírű Nobel-díjas tudós, Szent-Györgyi Albert, aki nemcsak kutatási eredményeivel, de a kitartó sportteljesítményével is inspirálta Zsuzsánnát.

Szabolics Tamás

MTA Energiatudományi Kutatóközpont, fejlesztő mérnök

Szakterület: Magfúziós kísérletek, adatgyűjtés

Csapatával nap mint nap azon dolgozik, hogy lehozzák a Földre a Napot: céljuk az emberiség egyre növekvő energiaigényét környezetbarát módon kielégíteni. Ebben a csapatban Tamás magfúziós kísérleti berendezések videó diagnosztika rendszereihez készít adatgyűjtő szoftvereket. Minden egyes projekt más és más, mindig új dolgokat tanulhat, ráadásul munkája során eljuthat a világ számos fúziós kísérletéhez, köztük a legnagyobbakhoz is – ez motiválja Tamást.

Verebélyi Viktória

Állatorvostudományi Egyetem, MSc

Szakterület: Ökotoxikológia, környezetvédelem

Viktória a gyakori szennyezőanyagok (pl. hormonok, gyomirtó szerek) hatásait vizsgálja kétéltűeken keresztül. Miért is fontos ez? Mert “ezek az állatok olyanok, mint a kanári a szénbányában: elsőként ők érzik meg a környezetbe kerülő szennyező vegyületek káros hatásait, amelyek akár ránk, emberekre is visszahathatnak az ivóvíz körforgásán keresztül”. Viktóra a kutatói létben a pipettát és a bakancsot egyesíti, munkájában a labor- és terepmunka jól kiegészíti egymást.